Hasonló tartalom

2014. augusztus 11., hétfő

Iszlám keresztény üldözés


Megtizedelte a világ egyik legősibb keresztény közösségét az Iszlám Állam terrorszervezet Irakban. Amit a szunnita terroristák a vallás nevében az iraki kereszténységgel tesznek, az a moszuli káld püspök szerint népirtás. A szomszédos Szíriában pedig sajtóértesülések szerint nyolc keresztényt keresztre feszítettek az Iszlám Állam fanatikusai.
Szaddám Huszein megbuktatása óta egyre durvább eszközökkel igyekeznek kiirtani az iraki (és a közel-keleti) kereszténységet az iszlamisták. Az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita terrorszervezetnek ez sikerült. Egymás után pusztítják el a keresztény szent helyeket és üldözik el a lakókat. A közelmúltban ellenőrzésük alá vont Moszulban felgyújtottak egy 1800 éves templomot és a szerzeteseket elzavarva bevettek egy negyedik századi kolostort. A keresztényeknek ultimátumot adtak: vagy kicsengetik az iraki viszonyok mellett megfizethetetlenül magas havi 450 dolláros (100 ezer forint) fejadót, vagy áttérnek az iszlámra. Egyéb esetben "kard", azaz a halál vár rájuk.
Kard várt arra a nyolc keresztényre, akiket sajtóhírek szerint Szíriában feszítettek keresztre az Iszlám Állam terroristái, vagy arra a több mint ezer iraki hadifogolyra, akiket június közepén mészároltak le a fanatikusok. Az Iraki Káld Segélyező Társaság aktivistája, Christiana Patto pedig - akinek levelét az amerikai National Review Online közölte - azt állítja: kedden legalább 90-100 gyermek és idős ember halt szomjan, több mint 1500 férfit pedig családjuk szeme láttára öltek meg a terroristák, családok tucatjait pedig elfogták - sorsuk ismeretlen.
Daúd Nikodimosz, Moszul káld püspöke szerint népirtás zajlik az iraki keresztényekkel szemben. "Keresztény családok ezreinek elüldözése, templomok mecsetekké alakítása, nem beszélve a nők elleni erőszakról és mészárlásról egyenértékű a népirtással" - fogalmazott az iraki egyházi vezető az orosz Russia Today arab nyelvű adásában.  



Iraki keresztények menekülése
a terroristák - lép az USA? "Az emberek menekülnek Erbílből, Kurdisztán észak-keleti területére. Khabúrban két napja harcolnak és az Iszlám Állam győzelemre áll, a peshmergák (kurd harcosok) menekülnek. A lakosság pánikban van" - írta egy helyi lakó a Moszul körüli harcokról. Sok keresztény a Szindzsár körüli hegyekben húzta meg magát, de mivel ott nincs se víz se élelem, humanitárius katasztrófa alakult ki. Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete is arra sürgette a "feleket", hogy segítsék a biztonságos humanitárius ellátást a térségben - beleértve az Iszlám Állam által Szindzsár hegységben körbevett iraki családok számára. Power hozzátette: Irak vezetőinek gyorsan fel kell állítaniuk az új kormányt, hogy az ország megakadályozza az Iszlám Államot a sokszínű Irak eltörlésében. Bagdadban ugyanakkor még mindig nem tudnak megegyezni a miniszterelnök személyéről: Núr al-Máliki síita kormányfő szívesen újra kezébe venné az ország irányítását, de kurd, szunnita, sőt néhány síita képviselő is a visszavonulását követeli. Csütörtökön közben az amerikai elnök engedélyezte az Iszlám Állam elleni légicsapásokat az amerikai alkalmazottak védelmében, és humanitárius segítségnyújtást rendelt el Irakban. Az amerikai haderő célzott csapásokat mérhet a dzsihádista militánsokra, ha azok az iraki kurdok fővárosa, Erbil felé nyomulnak.
Mielőtt az Egyesült Államok 2003-ban megszállta volna Irakot, mintegy 1,5 millió keresztény élt az országban. 600 ezren Bagdadban, 60 ezren Moszulban, valamint Kirkukban és Bászrában is jelentős keresztény közösség létezett. A hagyomány szerint Jézus két tanítványa, Tamás és Tádeusz apostol alapította meg a térségben a keresztény egyházat. Az iraki keresztények száma egy évtized alatt a 1,5 millióról 200 ezer alá csökkent, az Iszlám Állam által elfoglalt területekről pedig teljesen eltűntek.
http://www.atv.hu/kulfold/20140808-keresztenyuldozes-200-ezer-menekult-irakban-video

Címkék: Irak Iszlám Állam

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kozbenjaro.blog.hu/api/trackback/id/6590349 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

fehérfarkas 2014.08.09. 22:55:47

Felháborító és borzlmas, amit az ISIS művel. És az is, hogy az USA 2 hónap óta (=amióta egy kis határmeni terroristacsoportból Irak teljes északi részét elfoglalók lettek) először avatkozik be katonailag. Pedig ezalatt a 2 hónap alatt a szír hadsereg is bombázta az ISIS bázisait, és Irán is átküldtött egy pár ezer fős egységet ellenük. Az USA pedig csak várt és várt. A Szaddam Husszein vezette Irakot 1990-2003 között ennél kevesebbekért bombázták és teljes nemzetközi szankciót rendeltek el ellene.
Most pedig júliusban Oroszország az ENSZ BT elé terjesztett egy javaslatot, hogy terroristáktól ne lehessen olajat vásárolni - az ENSZ BT erről a javaslatról a mai napig nem döntött. Ennek azért van jelentősége, mert az ISIS iraki és szír területeken is olajmezőket foglalt el, és állítólag azokból finanszírozza magát.
(meg máshonnan is, de a 2 milliárd dolláros büdzséjében az olajbevételek igencsak szép szeletet tehetnek ki;
egyébként érdemes komolyabban megnézni, hogy az alig pár ezer fős ISIS-ből, amely 2012 előtt nem is létezett, hogy lett 2 év alatt 2 milliárd dolláros költségvetésű szervezet olyan fegyverekkel, amelyek a NATO tag magyar hadsereget megszégyenítik, és amely rekord gyorsasággal, 4 hónap alatt foglalta el fél Irakot + Szíria keleti részét - miközben az USA 8 év alatt 160.000 katonával sem tudta teljes Irakot az irányítása alá vonni;
igencsak kíváncsi lennék egy valóban független(!!!) vizsgálóbizottság eredményére, hogy mit állapítana meg, hogy mely országok voltak/vannak az ISIS fegyverzésében, kiképzésében, pénzelésében)

Az ISIS egyébként lerombol ami az útjába kerül: templomot, mecsetet, kórházat, lakóházakat, ókori asszír műemlékeket. És mindenkit lemészárol, aki nem hajlandó átállni hozzájuk (de az átálláshoz sem adják meg mindenkinek a lehetőséget, mert pl. az elfogott szír és iraki katonákat látványosan végzik ki, amit felvesznek videóra, majd a netre feltesznek elrettentésül).
Ezek nem emberek. Ezek emberalatti véglények. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése